Το δέρμα σου έχει δύναμη

Το πρώτο βήμα για τη φροντίδα του δέρματος είναι να αναγνωρίσουμε την αξία του

Το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας, προσφέρει πολλά περισσότερα από μία απλή προστασία. Κάποια από τα πιο ισχυρά ανθρώπινα συναισθήματα οφείλονται στους αισθητήριους υποδοχείς που υπάρχουν στο δέρμα σας.
Το δέρμα σας έχει δύναμη. Διατηρήστε το υγιές.

Το δέρμα σας έχει τη δύναμη να καλλιεργεί αίσθημα ασφάλειας

Η επαφή του δέρματός σας με το δέρμα του μωρού σας είναι αναγκαία για τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Όταν κρατάτε το μωρό σας στο στήθος σας, η ζεστασιά του δέρματός σας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του και επιβραδύνει τον καρδιακό του παλμό. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ανάπτυξη του μωρού σας, ενώ παράλληλα το βοηθά να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο.

Το άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να σφυρηλατηθεί αυτός ο πρώτος συναισθηματικός δεσμός με τον γονέα και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ανθρώπινη συνείδηση.

David Linden, καθηγητής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Martha Thomas, συγγραφέας

Το δέρμα έχει τη δύναμη να σε συνδέσει με τις ρίζες σου

Η αγκαλιά βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα σε πρόσωπα που συνδέονται με δεσμούς αγάπης. 

Η αγκαλιά ενεργοποιεί την αμυγδαλή, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική εκπαίδευση. Αυτό βελτιώνει την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε διαφορετικά συναισθήματα και να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε σε βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο. Έτσι, καλλιεργείται αίσθηση ασφάλειας ανάμεσα σε εμάς και στα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός μας.

Ακόμα και αν η αίσθηση της αφής μειώνεται με την ηλικία, η επίδρασή της αυξάνεται.

Daniel Reingold, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της RiverSpring Health

Το δέρμα σας έχει τη δύναμη να μετατρέπει το άγχος σε ηρεμία

Οι άνθρωποι που το δέρμα τους έρχεται σε συχνή επαφή με το δέρμα άλλων καταγράφουν μικρότερα επίπεδα στρες και άγχους. 

Η σωματική επαφή με τα πρόσωπα που αγαπάμε γεννά θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, αφού προκαλεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη και δημιουργώντας αίσθημα ηρεμίας. Το μασάζ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από το στρες, καθώς μας χαλαρώνει και μας ανακουφίζει αμέσως.

Το μασάζ είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό για το σώμα.

Daniel Reingold, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της RiverSpring Health

Το δέρμα σας έχει τη δύναμη να δημιουργεί δεσμούς ζωής

Αν και τα έμβρυα δεν αισθάνονται άμεσα την αφή, το τρυφερό χάδι πάνω στην κοιλιά της εγκύου ευνοεί τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών μεταξύ μητέρας, πατέρα και βρέφους μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης. 

Αυτός είναι επίσης ο τρόπος να συνδεθούν οι πατέρες με τα παιδιά τους. Το τρυφερό άγγιγμα του πατέρα προς τη μητέρα και το μωρό φέρνει την οικογένεια συναισθηματικά και σωματικά πιο κοντά.

Το άγγιγμα είναι ευεργετικό και για τις δύο πλευρές. Το άτομο που προσφέρει μια αγκαλιά ή ένα ζεστό χάδι επωφελείται επίσης από την ανθρώπινη επαφή.

Susan Friedrich, Προϊσταμένη Νοσηλευτικού τμήματος