Χρειάζεται καθημερινή φροντίδα για υγιές δέρμα

Διατηρήστε το δέρμα σας καθαρό

Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό για να λειτουργεί σωστά. Πρέπει να απαλλάσσεται από σκόνη, βρομιά, ιδρώτα, νεκρά κύτταρα και οποιεσδήποτε άλλες ακαθαρσίες που το εμποδίζουν να αναπνέει. Ειδικά στις πόλεις, ο μολυσμένος αέρας μπορεί να φράξει τους πόρους, ενώ ο καπνός ή τα αερόφερτα σωματίδια μπορούν να πνίξουν το αντιοξειδωτικό σύστημα του δέρματος. Από την άλλη, το υπερβολικά συχνό πλύσιμο με σκληρά σαπούνια μπορεί να ξηράνει και να ερεθίσει το δέρμα. Τα αρωματισμένα προϊόντα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε προϊόντα καθαρισμού που είναι σωστά για τον τύπο του δέρματός σας και ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν, να ενυδατώνουν και να ισορροπούν το pH της επιδερμίδας σας.

Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο

Το υγιές δέρμα είναι καλά ενυδατωμένο. Το δέρμα σας έχει τους δικούς του, φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες που είναι σχεδιασμένοι να εμποδίζουν την εξάτμιση νερού. Όμως, τα κλιματιστικά ή το ξηρό κλίμα μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα σας. Οποιοδήποτε κι αν είναι το περιβάλλον, μπορείτε να βοηθήσετε με την τακτική ενυδάτωση χρησιμοποιώντας προϊόντα που ενισχύουν τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος.

Προστατεύστε το δέρμα σας από τα στοιχεία της φύσης

Με το να προστατεύετε το δέρμα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες βοηθάτε στην πρόληψη της φθοράς και της αφυδάτωσης. Μπορείτε να το προστατεύσετε από τα στοιχεία της φύσης με το να βάζετε lip balm όταν κάνετε σκι ή να ντύνεστε ζεστά στο κρύο. Το καλοκαίρι, η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, θερμική βλάβη, ρυτίδες, μελάγχρωση, παραγωγή ελεύθερων ριζών ακόμη και καταστροφή DNA, για αυτό χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή προστασία και φορέστε καπέλο.

Διατηρήστε το δέρμα σας υγιές

Το δέρμα καθρεφτίζει την υγεία όλου του σώματος. Γι αυτό, ένας υγιής τρόπος ζωής είναι σημαντική προϋπόθεση της διατήρησης υγιούς δέρματος. Αυτό σημαίνει τακτική άσκηση για την τόνωση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της παροχής οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο σώμα, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α, λιπαρά οξέα Ωμέγα-6 και άφθονο νερό. Σημαίνει επίσης ότι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου πρέπει να αποφεύγονται και μαζί με αυτές, όσο γίνεται, το υπερβολικό άγχος.

Προστατεύστε το δέρμα σας από τις εξωτερικές πηγές ερεθισμού

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να έχετε ορισμένες εξωτερικές πηγές που προκαλούν ερεθισμό. Αυτές μπορεί να είναι τα μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα, ή μπορεί να είναι διατροφικές π.χ. ορισμένα είδη τροφίμων. Ορισμένα προϊόντα επίσης μπορούν να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς. Η απευθείας επαφή με ερεθιστικά και χημικά που βρίσκονται σε σαπούνια, μαλακτικά, καλλυντικά και μπογιές μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής και άλλες παθήσεις. Αφού ανακαλύψετε τη φύση των εξωτερικών σας πηγών ερεθισμού, μπορείτε να λάβετε τα ανάλογα μέτρα ώστε να τις αποφεύγετε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αν η ευαισθησία του δέρματός σας επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.