ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Αντιμετώπιση του άγχους: πώς η δερματική επαφή ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του στρες

Στη διάρκεια της ζωής μας, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιας μορφής στρες. Είτε οφείλεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα είτε αφορά μια μετακόμιση ή ακόμα και τη σχεδίαση ενός γάμου, κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από το άγχος. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους. Σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω.

Tο μασάζ είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό για το σώμα

Daniel Reingold, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της RiverSpring Health

Αντιμετώπιση του άγχους: πώς η δερματική επαφή ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του στρες

Τι σημαίνει άγχος;

Άγχος, ή στρες, είναι ο τρόπος του σώματός σας να αντιδρά σε συγκεκριμένα γεγονότα. Όταν αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του ενστίκτου «πάλης ή φυγής». Η ορμόνη αυτή αποτελεί συνέπεια του άγχους και στην πραγματικότητα σας βοηθά να αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις. Επομένως, δεν αποτελεί πάντα κάτι κακό. Για κάποιους ανθρώπους, ορισμένα είδη στρες λειτουργούν ως μέσο κινητοποίησης για να πετύχουν τους στόχους τους. Αλλά δεν είναι όλα τα άγχη ίδια. Υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε μια μικρή βοήθεια για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. 

Ποιες είναι οι αιτίες του άγχους;

Το άγχος μπορεί να προέρχεται από οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά εργασιακό στρες, τον προγραμματισμό μιας σημαντικής εκδήλωσης, μια μετακόμιση ή οποιαδήποτε άλλη αφορμή – και δεν μπορούμε να του ξεφύγουμε εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι ανακούφισης από το στρες που μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε πραγματικά καλύτερα. Και είναι πολύ απλοί.

Τρόποι ανακούφισης από το στρες

Αν παρατηρήσετε ενδείξεις άγχους, όπως μεγάλη ένταση ή ανησυχία σχετικά με ένα ζήτημα, υπάρχουν κάποιοι πραγματικά εύκολοι και ευχάριστοι τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα άγχους.  

Χαρίστε μια αγκαλιά

Ακούγεται πολύ απλό, αλλά είναι άκρως αποτελεσματικό. Όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με άλλο δέρμα, το σώμα σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη και σεροτονίνη. Υπάρχουν ορμόνες που συνδέονται με τα συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας. Όταν αντιμετωπίζετε στρες, οι ορμόνες αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Μπορείτε να πιαστείτε χέρι-χέρι με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, να βυθιστείτε σε μια αγκαλιά ή απλώς να αποκοιμηθείτε δίπλα σε κάποιον που αγαπάτε. Ό,τι κι αν διαλέξετε, η επαφή του δέρματός σας με το δέρμα του άλλου αποτελεί τέλεια λύση διαχείρισης άγχους. 

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Όσο καλή ή διασκεδαστική κι αν είναι η κοινωνικοποίηση, χρειάζεστε και χρόνο για τον εαυτό σας. Αν έχετε τη δυνατότητα, αφιερώστε ένα ή δύο βράδια αποκλειστικά σε εσάς. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ένα βράδυ αυτοφροντίδας, για να απολαύσετε χρόνο στη μπανιέρα και να περιποιηθείτε το δέρμα σας ή να τρίψετε τις πατούσες σας. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας και το δέρμα σας αισθάνεστε όμορφα και χαλαρωτικά – αυτή είναι η ιδανική θεραπεία για το στρες.   

Απολαύστε μια μεγάλη βόλτα

Η συστηματική άσκηση συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Η άσκηση περιορίζει τις ορμόνες του στρες και βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα. Υπάρχουν επίσης ασκήσεις χαλάρωσης για την ανακούφιση από το στρες, όπως ασκήσεις γιόγκα, ώστε να ανακουφίζεστε από το άγχος αυξάνοντας τον έλεγχο που έχετε στο σώμα και την αναπνοή σας. 

Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας

Όταν βρίσκεστε με φίλους και μέλη της οικογένειας, αισθάνεστε καλύτερα. Έρευνα έδειξε ότι όταν περνάμε χρόνο με αυτούς που αγαπάμε το σώμα μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, ορμόνη που βοηθά να αισθανόμαστε όμορφα. Είναι ένα τέλειο αγχολυτικό.

Πώς συμβάλλει το Sanex

Γνωρίζουμε ότι το δέρμα έχει δύναμη και ότι η επαφή ενός δέρματος με το δέρμα κάποιου άλλου ανακουφίζει τις συνέπειες του άγχους. Γι’ αυτό το Sanex δεσμεύεται να διατηρεί το δέρμα υγιές. Εκφράστε αγάπη στο δέρμα σας. Δοκιμάστε το τζελ αφρόλουτρο Sanex BiomeProtect Dermo Protector Shower Gel, ιδανικό για κανονικές προς ξηρές επιδερμίδες. Η καταπραϋντική σύνθεσή του ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα και αναπληρώνει τη φυσική ασπίδα του, ενώ σέβεται τη φυσική ισορροπία του pH. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το τζελ αφρόλουτρο Sanex Zero% Shower Gel. Χωρίς άρωμα και με ειδική σύνθεση που περιέχει μόνο προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά, είναι απαλό με το ευαίσθητο δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ