σχετικά με το δέρμα

Πώς φροντίζουμε το ξηρό δέρμα: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Κεντρική θέρμανση, ήλιος, ρύπανση, ακόμα και το σκληρό νερό – υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ξηρό. Παρακάτω εξηγούμε τις αιτίες του ξηρού δέρματος και πώς μπορείτε να το φροντίσετε απαλά.

Γιατί αισθάνομαι το δέρμα μου ξηρό;

Το ξηρό δέρμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος, τα αρωματικά ή επιβαρυντικά προϊόντα φροντίδας, το σκληρό νερό, η υγρασία, η ηλικία ή απλώς το γενετικό υλικό. Οι επιθετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματος και να προκαλέσουν διαδερμική απώλεια νερού – μια διαδικασία κατά την οποία το νερό εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος κάνοντάς το πιο ξηρό. Η έλλειψη φυσικών ελαίων στο δέρμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές, χαλάρωση και ρυτίδες.

Ανακουφίστε το διψασμένο και αφυδατωμένο δέρμα με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο

Dr Zac Handler

Πώς φροντίζουμε το ξηρό δέρμα: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

«Το ξηρό δέρμα είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα πιο προχωρημένης ηλικίας, σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις και σε περιβάλλοντα με ξηρό αέρα» εξηγεί ο Δρ Zac Handler, δερματολόγος. «Αν και τα σαπούνια επιδεινώνουν την κατάσταση, η υποκείμενη αιτία είναι η έλλειψη ελαίων, που ονομάζονται λιπίδια, στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος. Επιπλέον, παρατηρείται μείωση του φυσικού ενυδατικού παράγοντα. Αυτό εμποδίζει το δέρμα να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα το νερό να εξατμίζεται και το δέρμα να γίνεται τραχύ και να ξεφλουδίζει».

Τι επιδεινώνει το ξηρό δέρμα;

Όταν αισθάνεστε το δέρμα σας ξηρό, χρειάζεται να αποφεύγετε μερικά πράγματα, προκειμένου να αποτρέψετε επιδείνωση της κατάστασης:

Υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος

Ο υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος με ισχυρά προϊόντα και σαπούνια μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα αιθέρια έλαια και λιπίδια. Σε περίπτωση εξαιρετικά ξηρού δέρματος, προσπαθήστε να κάνετε μπάνιο ή ντους μία φορά την ημέρα χρησιμοποιώντας απαλά μαλακτικά προϊόντα και αφρόλουτρα, σε δροσερή ως μέτρια θερμοκρασία νερού. Τα πολύ ζεστά ντους είναι πιθανό να προκαλέσουν αφυδάτωση της επιδερμίδας σας παρά την ωραία αίσθηση που αφήνουν.

Προστατεύστε το δέρμα από ηλιακές βλάβες

Οι μεγάλου κύματος ηλιακές ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο τον χρόνο, ακόμα και τις συννεφιασμένες, γκρίζες μέρες, και προκαλούν βλάβη στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Αυτή η βλάβη διαταράσσει τη λειτουργία του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματος και διασπά σημαντικές πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο, που βοηθούν το δέρμα να διατηρείται πλούσιο και ενυδατωμένο. Προστατεύστε το δέρμα σας με αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος και υψηλό δείκτη SPF. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε την ξηρότητα στο δέρμα σας.

Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα

Η κεντρική θέρμανση διατηρεί μεν το σπίτι σας ζεστό, αλλά αποτελεί κοινή αιτία ξηροδερμίας. Όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας, τόσο πιο ξηρό γίνεται το δέρμα. Ένας απλός τρόπος να το αποφύγετε είναι να επενδύσετε στην αγορά ενός υγραντήρα αέρα που θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Βοηθήστε το δέρμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο αφήνοντας τη συσκευή σε λειτουργία στην κρεβατοκάμαρά σας όταν κοιμάστε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Ανακουφίστε το διψασμένο και αφυδατωμένο δέρμα με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο.