σχετικά με το δέρμα

Πώς φροντίζουμε το επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα: συμπτώματα, αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Υποφέρετε από έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα; Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με τον οργανισμό Allergy UK, εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαγνωστεί με αυτή τη δερματοπάθεια. Κάθε χρόνο οι γιατροί συνταγογραφούν εκατομμύρια κρέμες τοπικής χρήσης. Αλλά τι προκαλεί πραγματικά έκζεμα; Πώς ξέρετε αν το έχετε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε;

Τι προκαλεί έκζεμα;

Το έκζεμα αποτελεί δερματοπάθεια, και όχι τύπο δέρματος. Θεωρείται ότι προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως το γενετικό υλικό, το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πηγές ερεθισμού του περιβάλλοντος, όπως οι αλλεργίες. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε μωρά και παιδιά. Οι παράγοντες ερεθισμού αποδυναμώνουν τη λειτουργία του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό όπως πρέπει. Έτσι το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και ευαίσθητο.

«Ο όρος έκζεμα είναι γενικός. Συχνά όμως χρησιμοποιείται για την ατοπική δερματίτιδα, μια γενετική πάθηση κατά την οποία οι ασθενείς αναπτύσσουν κόκκινες πλάκες που ξεφλουδίζουν, ειδικά στο εσωτερικό του αγκώνα, στα μάγουλα και πίσω από τα γόνατα» εξηγεί ο Δρ Zac Handler, δερματολόγος. «Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία. Δεν την έχουμε κατανοήσει ακόμα πλήρως, ωστόσο θεωρείται μια συστηματική φλεγμονώδης διαταραχή με δερματικές εκδηλώσεις».

Πώς ξέρω αν έχω έκζεμα;

Το έκζεμα περιγράφεται καλύτερα ως φλεγμονή του δέρματος και συνήθως εμφανίζεται ως ερυθρό εξάνθημα ή ξηρή ζώνη που προκαλούν φαγούρα. Σε αντίθεση με τους ξηρούς τύπους δέρματος, το έκζεμα είναι ελαφρώς πιο απρόβλεπτο και μπορεί να παρουσιάσει έξαρση οποιαδήποτε στιγμή. Ίσως παρατηρήσετε ότι το έκζεμα επιδεινώνεται όταν είστε αγχωμένοι, όταν εκδηλώνετε κάποια αλλεργία, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, ή όταν σας λείπει ύπνος. Με την πάροδο του χρόνου ενδεχομένως να καταφέρετε να εντοπίσετε πιο συγκεκριμένα τι το πυροδοτεί και έτσι να διαχειριστείτε την πάθηση λίγο καλύτερα.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές εκζέματος;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό των ΗΠΑ για το Έκζεμα (National Eczema Association), υπάρχουν διάφορες μορφές εκζέματος: δερματίτιδα εξ επαφής, ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και δισκοειδές έκζεμα. Όλες οι μορφές προκαλούν φαγούρα και ερυθρότητα στο δέρμα. Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώσουν φλυκταίνωση, εξίδρωμα (υγρό) και ξεφλούδισμα. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε τη μορφή του εκζέματος που έχετε και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής του.

Το δέρμα που είναι επιρρεπές στο έκζεμα επιδεινώνεται με το ζεστό νερό. Διατηρείτε τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους σας σε μέτρια επίπεδα.

Dr Zac Handler

Πώς φροντίζουμε το επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα: συμπτώματα, αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Πώς μπορώ να φροντίσω το ξηρό δέρμα με έκζεμα;

Το έκζεμα απαιτεί κρέμες πλούσιες σε μαλακτικές ουσίες, που έχουν σχεδιαστεί για να καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο δέρμα και τον κνησμό. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις εκζέματος, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας συνταγογραφήσει στεροειδείς κρέμες. Σε καθημερινή βάση όμως, πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν άρωμα και επιβαρυντικά συστατικά.

«Οι βλάβες του ξηρού δέρματος οφείλονται σε πρόβλημα του προστατευτικού φραγμού του δέρματος, που έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση του νερού» σχολιάζει ο Δρ Zac Handler. «Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και φαγούρα, ενοχλήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν οι ενυδατικές κρέμες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε σαπούνια που ξηραίνουν το δέρμα και αρωματικά προϊόντα, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν μια έξαρση του εκζέματος. Σε δερματικές βλάβες που εμφανίζουν φλεγμονή, συχνά εφαρμόζεται τοπικό στεροειδές για μείωση της φλεγμονής».

Χρησιμοποιείτε προϊόντα με απλή σύνθεση

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού με τα ελάχιστα, αναγκαία συστατικά, όπως το αφρόλουτρο Sanex Zero% Sensitive Skin. Είναι κατάλληλο ακόμα και για το πιο ευαίσθητο δέρμα, ενώ δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, σαπούνι ή άρωμα. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για το ερεθισμένο δέρμα που είναι επιρρεπές σε έκζεμα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Το δέρμα που είναι επιρρεπές στο έκζεμα επιδεινώνεται με το ζεστό νερό. Διατηρείτε τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους σας σε μέτρια επίπεδα.