σχετικά με το δέρμα

Πώς φροντίζουμε το δέρμα με κνησμό: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Αν έχετε δέρμα που προκαλεί φαγούρα, ξέρετε πολύ καλά πόσο ενοχλητική και άβολη είναι η αίσθηση που σας προκαλεί. Για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Αλλά τι προκαλεί ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα και πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα χωρίς να τροφοδοτήσετε έναν φαύλο κύκλο αλλεπάλληλης φαγούρας;

Συμπτώματα φαγούρας στο δέρμα

Η φαγούρα στο δέρμα είναι επιστημονικά γνωστή με τον όρο «κνησμός» ο οποίος περιγράφει μια κατάσταση που εμφανίζεται τόσο σε τοπικές όσο και σε γενικευμένες περιοχές του σώματος. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο, τραχύ και ανώμαλο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, αλλά να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άβολα. Σε χρόνιες καταστάσεις όπου το δέρμα γρατζουνίζεται επανειλημμένα, περιοχές του δέρματος μοιάζουν υπερυψωμένες, αρχίζουν να αιμορραγούν και μολύνονται.

Ποια είναι τα αίτια της φαγούρας στο δέρμα μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλούν αίσθηση φαγούρας στο δέρμα σας. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την αιτία για να μειώσετε τα συμπτώματα μακροπρόθεσμα. Ο κνησμός μπορεί να γίνει πολύ εξουθενωτικός. Μερικές χρόνιες περιπτώσεις προκαλούνται από εσωτερικές διαταραχές των οργάνων, νευρικές διαταραχές ή αντιδράσεις σε φάρμακα, υλικά και φυτά, όπως το λατέξ και ο δηλητηριώδης κισσός. Αν η φαγούρα στο δέρμα σας καταλήξει χρόνια, κλείστε ραντεβού με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία για τη φαγούρα στο δέρμα είναι η ξηρότητα: μια κατάσταση που προκύπτει φυσιολογικά με την ηλικία, καθώς πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο (υπεύθυνο να παρέχει στο δέρμα τη στρογγυλάδα και τη σφριγηλότητά του) αρχίζουν να εξαντλούνται και η υγρασία χάνεται με ταχύτερο ρυθμό μέσω της επιδερμίδας. Ο υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος με ζεστό νερό, ισχυρά προϊόντα και σαπούνια με υψηλό pH μπορούν επίσης να προκαλέσουν στο δέρμα ξηρότητα και φαγούρα.

Αποφύγετε τα υπερβολικά αρωματισμένα ή ξηρά προϊόντα μπάνιου ή ντους. Αντικαταστήστε τα με τζελ και κρέμες πλούσιες σε μαλακτικές ουσίες.

Dr Zac Handler

Πώς φροντίζουμε το δέρμα με κνησμό: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

«Η φαγούρα –ή κνησμός– έχει πολλές αιτίες και οφείλεται στη διέγερση αισθητήριων νεύρων» εξηγεί ο Δρ Zac Handler, δερματολόγος. «Μια αιτία είναι η εξασθενημένη λειτουργία του φυσικού φραγμού του δέρματος και η φλεγμονή, όπως συμβαίνει στο ξηρό δέρμα. Τα συγκεκριμένα αισθητήρια νεύρα, που ονομάζονται αυχενικά νεύρα, ερεθίζονται από αλλαγές στο pH ή από τη μείωση της υγρασίας ή της θερμοκρασίας. Αντίστοιχα, επωφελούνται από τον περιορισμό της διαδερμικής απώλειας νερού, την αποκατάσταση του pH σε πιο όξινα επίπεδα και την επανόρθωση του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματος».

Συμβουλές θεραπείας

Όλες οι περιπτώσεις ξηρότητας και φαγούρας στο δέρμα απαιτούν υγρασία. Η ενυδάτωση της περιοχής με κρέμα ανάπλασης ή προστασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε έναν φαύλο κύκλο φαγούρας και ξυσίματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δέρμα γρατζουνίζεται ως αντανακλαστικό στον κνησμό. Αυτό προκαλεί περαιτέρω βλάβη και επιδείνωση των συμπτωμάτων.Αντί να ξύνεται το δέρμα, οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή ενός καταπραϋντικού προϊόντος, απευθείας στην ερεθισμένη περιοχή.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ SANEX: Μεταγγίστε μια μικρή ποσότητα της αγαπημένης σας ενυδατικής κρέμας σε ένα μπουκάλι ταξιδιού και μεταφέρετε τη μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προϊόντα μπάνιου ή ντους που ενυδατώνουν το δέρμα αντί να το ξηραίνουν. Αποφύγετε υπερβολικά αρωματισμένα ή ξηρά προϊόντα, όπως το σαπούνι. Αντικαταστήστε τα με τζελ και κρέμες πλούσιες σε μαλακτικές ουσίες, όπως αυτές της σειράς Sanex Sensitive για ευαίσθητο δέρμα. Η σύνθεσή της έχει αναπτυχθεί ειδικά, με ιδιαίτερες ενυδατικές ουσίες που σέβονται το δέρμα και αποκαθιστούν το φυσικό του pH. Αλλά μην ξεχνάτε! Προσπαθήστε να κάνετε μόνο ένα ντους ή μπάνιο την ημέρα, ώστε να μην αφαιρούνται σημαντικά έλαια και λιπίδια από το δέρμα σας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Αποφύγετε τα υπερβολικά αρωματισμένα ή ξηρά προϊόντα μπάνιου ή ντους. Αντικαταστήστε τα με τζελ και κρέμες πλούσιες σε μαλακτικές ουσίες.