σχετικά με το δέρμα

Πώς φροντίζουμε το λιπαρό δέρμα: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Αν έχετε λιπαρό τύπο δέρματος, οι ανησυχίες σας αφορούν μάλλον μαύρα στίγματα, ορατούς πόρους και σπυράκια. Είναι πιθανό επίσης να παρατηρείτε ότι το μακιγιάζ σας φαίνεται υπέροχο αμέσως μόλις το εφαρμόσετε, αλλά η αύξηση της λιπαρότητας στη διάρκεια της ημέρας το κάνει να κυλάει στο πρόσωπό σας και να φαίνεται γυαλιστερό στις φωτογραφίες. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Ο οδηγός μας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες ενός εξαιρετικά λιπαρού δέρματος και να βρείτε το ιδανικό σύστημα φροντίδας για εσάς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος;

Το λιπαρό δέρμα τείνει να φαίνεται λαδωμένο και γυαλιστερό, ιδιαίτερα στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι και πλάτη). Ενδεχομένως οι πόροι να φαίνονται πολύ μεγάλοι και έντονοι, και να φράζουν με ορατά μαύρα στίγματα. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να έχει την τάση να εμφανίζει σπυράκια σε λιπαρές περιοχές του προσώπου και του σώματός σας.

Τι προκαλεί το λιπαρό δέρμα μου;

Σύμφωνα με τη μελέτη The Irritancy of Soaps and Syndets (Ερεθισμός από σαπούνια και συνθετικά απορρυπαντικά) των Strube DD και Nicoll G, το λιπαρό δέρμα προκαλείται από την απελευθέρωση υπερβολικού σμήγματος –ένα κατά τ’ άλλα φυσικό προϊόν των αδένων, που βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές– στην επιδερμίδα. Εκτός από τη μείωση της απώλειας νερού από το δέρμα μας, το σμήγμα βοηθά στην προστασία από βακτήρια και μύκητες. Οι σμηγματογόνοι αδένες αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος κατά την εφηβεία, γεγονός που μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται λιπαρό και συμφορημένο. Οι ορμονικές μεταβολές, οι γενετικοί παράγοντες και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματοπάθειες με λιπαρότητα.

«Στο λιπαρό δέρμα, κολλώδη δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους, με αποτέλεσμα εξάρσεις ακμής» αναφέρει ο Δρ Zac Handler, δερματολόγος. «Αυτό συμβαίνει στην εφηβεία, όπου παρατηρείται ταχεία αύξηση των ανδρογόνων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη. Κατά την εγκυμοσύνη, καταγράφεται αύξηση της προγεστερόνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των αδένων και την τάση για εντονότερες εξάρσεις ακμής».

Αποφύγετε τα φυσικά απολεπιστικά, καθώς ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος.

Dr Zac Handler

Πώς φροντίζουμε το λιπαρό δέρμα: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Συμβουλές για λιπαρές επιδερμίδες

Καθαριστικά προσώπου

Αν και το λιπαρό δέρμα δεν αποτελεί πρόβλημα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη λιπαρότητα. Περιλαμβάνουν προϊόντα, όπως καθαριστικά με επίπεδο pH άνω του 9 ή απαλά σαπούνια. Μην καθαρίζετε σε υπερβολικό βαθμό το πρόσωπό σας, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα σας. Για να τεθεί υπό έλεγχο το επίπεδο της λιπαρότητας αρκεί ένας καθαρισμός μία ή δύο φορές την ημέρα.

Συστήνουμε επίσης να αποφεύγετε αρωματικά ή επιβαρυντικά προϊόντα, όπως φυσικά απολεπιστικά, επειδή ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος. Αναζητήστε καθαριστικά που περιέχουν ήπιες χημικές απολεπιστικές ουσίες, όπως σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ. Βοηθούν στη φυσική διαδικασία ανανέωσης των δερματικών κυττάρων και μειώνουν τα επίπεδα συμφόρησης και λιπαρότητας. Τα φυσικά τονωτικά προϊόντα με αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως το ανθόνερο αμαμήλις, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης του λιπαρού δέρματος.

Καθαριστικά σώματος

Αν το δέρμα στο σώμα σας είναι λιπαρό, ακολουθήστε τις ίδιες αρχές με τον καθαρισμό του προσώπου και χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν. Sanex’s Dermo Radiance Shower Gel is great for oily skin types as it is formulated with a fruit acid complex that has a mild exfoliating effect.  Αυτό βοηθά τη φυσική διαδικασία αναδόμησης του δέρματος, ενώ το ενυδατώνει βαθιά και αποκαθιστά το φυσικό pH.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Αποφύγετε τα φυσικά απολεπιστικά, καθώς ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος.