σχετικά με το δέρμα

Πώς φροντίζουμε το ευαίσθητο δέρμα: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, υπάρχουν ημέρες που αισθάνεστε ότι τα πάντα του προκαλούν ερεθισμό: η γύρη, ο ήλιος, τα κατοικίδια, το απορρυπαντικό, ακόμα και συναισθήματα, όπως το άγχος. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς όλους αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, μπορείτε να κάνετε τα συμπτώματα πιο ήπια φροντίζοντας το δέρμα σας. Σας παρουσιάζουμε τον απόλυτο οδηγό για τη φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος, αλλά και τα καλύτερα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα ευαισθησίας.

Πώς φροντίζουμε το ευαίσθητο δέρμα: αιτίες και συμβουλές θεραπείας και πρόληψης

Χαρακτηριστικά του ευαίσθητου δέρματος

Το δέρμα μπορεί να εκδηλώσει ευαισθησία στις περισσότερες περιοχές του σώματος, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στα χείλη, στα χέρια, στον κορμό και στο πρόσωπο. Η ευαισθησία γίνεται συνήθως πιο έντονα αντιληπτή από την αίσθηση που δημιουργεί, όπως φαγούρα, πόνο, κάψιμο, τσούξιμο και σφίξιμο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα και μερικές φορές τραχύτητα, πρήξιμο και εξάνθημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, θα αντιληφθείτε την ευαισθησία στο δέρμα σας προτού τη δείτε.

Οι αιτίες για το ευαίσθητο δέρμα

Το δέρμα σας αυτοπροστατεύεται από επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η ρύπανση και τα βακτήρια) χάρη σε ένα φυσικό προστατευτικό φραγμό. Ο φραγμός αυτός το βοηθά επίσης να παραμένει ενυδατωμένο και αποτρέπει την υπερβολική διαφυγή νερού από το σώμα. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε το δέρμα σας ευαίσθητο, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο προστατευτικός φραγμός του έχει αποδυναμωθεί – είτε από παράγοντες μέσα στο σώμα σας, όπως το άγχος και η κόπωση, είτε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αλλαγή του κλίματος.

Φροντίδα για ευαίσθητο δέρμα

Δεν μπορείτε να ελέγξετε όλα όσα ερεθίζουν το δέρμα σας στο περιβάλλον. Μπορείτε όμως να ελέγξετε τα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιείτε για να το καθαρίσετε και να το ενυδατώσετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε επιβαρυντικά προϊόντα ή σκευάσματα που ξηραίνουν το δέρμα, όπως σαπούνι και έντονα αρωματικά προϊόντα, καθώς ενδέχεται να στερήσουν από το δέρμα τα αιθέρια έλαια και τα λιπίδια που βοηθούν τον προστατευτικό φραγμό του να παραμένει ενυδατωμένη. Αντ’ αυτών χρησιμοποιήστε προϊόντα με τα ελάχιστα δυνατά συστατικά, τα οποία έχουν παρασκευαστεί ειδικά για τις ανάγκες του ευαίσθητου δέρματος.

Στο ντους

Καθαρίστε το σώμα σας στο μπάνιο ή στο ντους με ένα απαλό προϊόν, όπως το αφρόλουτρο Sanex Dermo Sensitive. Περιέχει ορό γάλακτος και χαρίζει στο δέρμα σας αίσθηση άνεσης και απαλότητας. Για πολύ ευαίσθητο δέρμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αφρόλουτρο Sanex Zero% Sensitive Skin. Δεν περιέχει χρωστικές ουσίες ή σαπούνι. Δεν περιέχει καθόλου άρωμα, οπότε είναι απαλλαγμένο από αρωματικά αλλεργιογόνα. Χρησιμοποιήστε το όταν το δέρμα σας εκδηλώνει υπερευαισθησία.

Κάτω από τα χέρια

Οι μασχάλες είναι μια περιοχή του σώματος που μπορεί να γίνει πολύ ευαίσθητη, ειδικά όταν το κλίμα είναι πολύ υγρό ή πολύ κρύο. Αν διαπιστώσετε ότι τα αποσμητικά κάνουν το δέρμα κάτω από τα χέρια σας κόκκινο και ευαίσθητο, δοκιμάστε κάτι πιο ήπιο, όπως το Sanex Zero% Sensitive Roll On. Παρέχει έως και 24 ώρες αποτελεσματικής προστασίας από οσμές, αλλά δεν περιέχει χλωροϋδρικό αλουμίνιο (ACH) ή αιθυλική αλκοόλη.

Σώμα

Το ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση για να αποκαταστήσει τον προστατευτικό φραγμό προστασίας του και να αναπληρώσει τα λιπίδια που έχει χάσει. So, once you come out of the bath or shower, apply an unfragranced moisturiser to the whole body. Sanex’s Zero% body lotion for sensitive skin has a quick-absorbing, minimal formula that’s enriched with natural moisturisers and no colourants or fragrance. Θα αφήσει στο σώμα σας μια αίσθημα ανακούφισης και ενυδάτωσης χωρίς να κολλάει. Εφαρμόστε την καθημερινά για να μειώσετε την ευαισθησία στο δέρμα σας.

Χέρια

Η ευαισθησία στα χέρια είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Επομένως είναι σημαντικό να τα διατηρείτε ενυδατωμένα και προστατευμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Το πολύ ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση για αναδόμηση της φυσικής ασπίδας προστασίας του και αναπλήρωση των λιπιδίων που έχει χάσει