ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Ο ρόλος του δέρματος στα επίπεδα σεροτονίνης και ωκυτοκίνης στο σώμα σας

Ένα απαλό άγγιγμα, μια σφιχτή αγκαλιά ή η αίσθηση ενός αγαπημένου χεριού γύρω από τους ώμους, αποτελούν όλα θετικό άγγιγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Ο λόγος που αισθανόμαστε όμορφα είναι ότι όταν δεχόμαστε ένα θετικό άγγιγμα, τα σώματά μας απελευθερώνουν σεροτονίνη και ωκυτοκίνη – δύο ορμόνες που συνδέονται με τα συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ενισχύσουμε τη σεροτονίνη και να αυξήσουμε την ωκυτοκίνη. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε μερικούς. Πρώτα, όμως, ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτές οι δύο ορμόνες.

Το μασάζ είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό για το σώμα.

Daniel Reingold, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της RiverSpring Health

Ο ρόλος του δέρματος στα επίπεδα σεροτονίνης και ωκυτοκίνης στο σώμα σας

Τι είναι η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη;

Στο σώμα σας υπάρχουν πολλές ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και τη γενικότερη ευεξία σας. Δύο από αυτές είναι η σεροτονίνη, η οποία συνδέεται με την ευεξία και την ευτυχία, και η ωκυτοκίνη, που με τη λειτουργία της ρυθμίζει τη σχέση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που αναπτύσσουμε με τους γύρω μας. Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι επηρεάζονται από το περιβάλλον, τις σχέσεις, τη διατροφή, την άσκηση και ορισμένες φορές, ακόμα και από τα μικρόβια που διαβιώνουν στο γαστρεντερικό σύστημα. 

Πώς αυξάνεται η σεροτονίνη

Aν αναζητάτε τρόπους να ενισχύσετε τη σεροτονίνη, οι λύσεις είναι απλές – και όπως ίσως φαντάζεστε, ευχάριστες. 

Η πρώτη είναι να αφήσετε το δέρμα σας να απολαύσει τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία που απορροφάται μέσω του δέρματος παράγει βιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης. Αλλά μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό πριν από την ηλιοθεραπεία.  

Ο δεύτερος τρόπος είναι η άσκηση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τόσο την παραγωγή όσο και την απελευθέρωση σεροτονίνης στο σώμα. 

Η τρίτη επιλογή είναι να θυμηθείτε χαρούμενες στιγμές. Απλώς και μόνο η ανάμνηση ευχάριστων στιγμών αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.   

Τέλος, μια άλλη λύση είναι το άγγιγμα. Και πιο συγκεκριμένα, μέσω του μασάζ. Έχει αποδειχθεί ότι το μασάζ αυξάνει τη σεροτονίνη στο σώμα, χαρίζοντας αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας. 

Πώς αυξάνεται η ωκυτοκίνη

Αν θέλετε να ανακαλύψετε πώς αυξάνεται η ωκυτοκίνη, οι λύσεις είναι επίσης απλές. Επειδή η λειτουργία της ωκυτοκίνης είναι να ρυθμίζει τη σχέση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που αναπτύσσουμε με τους γύρω μας, η ενίσχυση της συγκεκριμένης ορμόνης εμπλέκει σχεδόν πάντα και άλλους ανθρώπους. Γευματίστε με παρέα, προσφέρετε ή δεχθείτε ένα δώρο ή πείτε σε κάποιον ότι τον αγαπάτε – όλοι αυτοί είναι εξαιρετικοί τρόποι να ενισχύσετε την ωκυτοκίνη σας. Η άλλη λύση είναι μέσα από το άγγιγμα. Μια αγκαλιά, λίγα χάδια ή ακόμα και ένα χέρι που αγκαλιάζει το δικό σας μπορούν να δώσουν ώθηση στα επίπεδα ωκυτοκίνης και να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο κοντά στο άλλο πρόσωπο. 

Πώς συμβάλλει το Sanex

Όπως είδαμε, το δέρμα μας συνδέεται άρρηκτα με τις δύο ορμόνες της αγάπης και της ευτυχίας. Είτε πρόκειται για μασάζ είτε για ένα χάδι ή μια αγκαλιά, η δερματική επαφή είναι το κλειδί για να ενισχύσουμε αυτές τις ορμόνες. Ακριβώς γι’ αυτό το Sanex κρίνει σημαντικό να σας προσφέρει προϊόντα που περιποιούνται το δέρμα σας και έχουν ως προτεραιότητα να το διατηρούν υγιές. Για απαλό δέρμα που δέχεται το χάδι και τις εκδηλώσεις αγάπης με ευχαρίστηση, δοκιμάστε το αφρόλουτρο Sanex BiomeProtect Dermo Protector Shower Gel. Η καταπραϋντική σύνθεσή του ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα και αναπληρώνει τη φυσική ασπίδα του, ενώ σέβεται τη φυσική ισορροπία του pH. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το αφρόλουτρο Sanex Zero% Shower Gel. Χωρίς άρωμα και με ειδική σύνθεση που περιέχει μόνο προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά, είναι απαλό με το ευαίσθητο δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμών.

Όποιο κι αν επιλέξετε, είναι απαραίτητο να διατηρείτε το δέρμα σας υγιές, ώστε να ενισχύετε τις ορμόνες της ευτυχίας και της αγάπης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ