εγκυμοσύνη

Φροντίδα του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη: Η καλύτερη φροντίδα για το δέρμα της εγκύου

Κατά την εγκυμοσύνη, το σώμα πλημμυρίζει από μια εντελώς καινούργια κατηγορία ορμονών που μπορούν να αλλάξουν τελείως το δέρμα. Ενώ κάποιες γυναίκες απολαμβάνουν τη χαρά της ξακουστής «λάμψης της εγκυμοσύνης», άλλες ίσως αντιμετωπίσουν νέα ζητήματα όπως πανάδες, ευαισθησία και ορμονική ακμή. Διαβάστε αυτόν τον απλό οδηγό, βρείτε απαντήσεις στις πιο κοινές ανησυχίες και μάθετε πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Γιατί το δέρμα στις εγκύους γίνεται πιο ευαίσθητο;

Η εγκυμοσύνη ενδέχεται να είναι μια περίοδος αυξημένου άγχους. Σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη έκρηξη ορμονών, το δέρμα ίσως γίνει πολύ ευαίσθητο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος της γυναίκας για να προστατεύει το σώμα και το μωρό της από μολύνσεις και ασθένειες. Αν αισθάνεστε το δέρμα σας πολύ πιο ξηρό και ευαίσθητο, βεβαιωθείτε ότι η φροντίδα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι καταπραϋντική, χωρίς να είναι σύνθετη. Αναζητήστε προϊόντα απλής σύνθεσης, με ενυδατικά και απαλά συστατικά, όπως η γλυκερίνη, το βούτυρο καριτέ και το υαλουρονικό οξύ.

Γιατί το δέρμα μου έχει γίνει λιπαρό;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας έχει επιπλέον σμήγμα και λιπαρότητα, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι ή ακόμα και να εκδηλώνεται ακμή στα μάγουλα, στο πηγούνι και στο σαγόνι. Αυτή η ορμονική αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα παράγει περισσότερη προγεστερόνη, προκειμένου να ενισχύσει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Μπορείτε να είστε ήσυχες ότι η αλλαγή αυτή είναι απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να διατηρήσετε το δέρμα σας ισορροπημένο. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τη λιπαρότητα στο δέρμα σας είναι να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα που αντιμετωπίζουν τις ατέλειες και ρυθμίζουν το σμήγμα με απαλά συστατικά απολέπισης, όπως τα AHAs (α-υδροξυοξέα). Προσπαθήστε να αποφύγετε πιο επιβαρυντικά συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ, καθώς μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια μάσκα από άργιλο ή λάσπη για να καθαρίσετε απαλά τους πόρους και να ελέγξετε τη συμφόρηση.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις πανάδες;

Καθώς κατά την εγκυμοσύνη το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο, αυξάνεται επίσης η φωτοευαισθησία του (η αντίδρασή του στην ηλιακή ακτινοβολία UV). Αυτό διεγείρει τις ορμόνες παραγωγής χρωστικών του δέρματος και ενδέχεται να προκαλέσει πανάδες, μια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμένες κηλίδες. «Οι πανάδες, μια κατάσταση όπου τα μελανοκύτταρα παράγουν αυξημένη ποσότητα χρωστικής στο δέρμα, προκύπτει τόσο με την έκθεση στο φως όσο και με την έκθεση σε οιστρογόνα» εξηγεί ο Δρ Zac Handler, δερματολόγος. «Αν και δεν αφορά αποκλειστικά τις εγκύους, η αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη οδήγησε στην ονομασία της συγκεκριμένης δερματοπάθειας ως "μάσκα της εγκυμοσύνης"».

Οι πανάδες συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα στο πρόσωπό σας με αντηλιακά ευρέως φάσματος και υψηλό δείκτη SPF. Βεβαιωθείτε ότι τα χρησιμοποιείτε κάθε πρωί ως τελευταίο βήμα της καθημερινής φροντίδας του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Η θεραπεία για τις πανάδες επικεντρώνεται στον περιορισμό της έκθεσης των προβληματικών περιοχών στην υπεριώδη ακτινοβολία με τη χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος και την πρόσθετη χρήση λευκαντικών κρεμών, όπως η υδροκινόνη» προσθέτει ο Δρ Zac Handler. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν η χρωστική ουσία βρίσκεται στη δερματική (βαθύτερη) στοιβάδα αντί της επιφανειακής επιδερμίδας, η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να κάνει τη διάκριση και να προτείνει τη σωστή θεραπεία».

Καταπολεμήστε το ξηρό δέρμα με ενυδατικά αφρόλουτρα σε μορφή τζελ και μια ανάλαφρη λοσιόν σώματος

Dr Zac Handler

Φροντίδα του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη: Η καλύτερη φροντίδα για το δέρμα της εγκύου

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη των ραγάδων της εγκυμοσύνης;

Οι ραγάδες είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται ως ροζ ραβδώσεις στους γοφούς, στο στομάχι και στο στήθος. Εμφανίζονται καθώς το δέρμα τεντώνεται και οι ίνες κάτω από την επιφάνεια διασπώνται για να υποστηρίξουν το μωρό σας ενώ μεγαλώνει. Αυτό συμβαίνει εντονότερα προς το τρίτο τρίμηνο, όταν ο ρυθμός αύξησης του βάρους επιταχύνεται. Μπορείτε να αποτρέψετε και να περιορίσετε την εμφάνιση των ραγάδων εφαρμόζοντας μια πλούσια ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ στις περιοχές που είναι πιθανότερο να επηρεαστούν. Συνεχίστε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ειδικά όταν οι ραγάδες αρχίσουν να εμφανίζονται. Είναι ευκολότερο να τις αντιμετωπίσετε όταν πρωτοεμφανιστούν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Καταπολεμήστε το ξηρό δέρμα με ενυδατικά αφρόλουτρα σε μορφή τζελ και μια ανάλαφρη λοσιόν σώματος.