υγεία του δέρματος

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος: Συμβουλές για ξηρό, λιπαρό και επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα

Οι διαφορετικοί τύποι δέρματος έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες. Επομένως, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας ειδικά για εσάς. Ανακαλύψτε τις καλύτερες συμβουλές και προτάσεις μας για τη φροντίδα του δέρματος και διατηρήστε το δέρμα σας χαρούμενο, υγιές και υπέροχο.

Συμβουλές φροντίδας για λιπαρό δέρμα

Καθαρισμός: Οι λιπαροί τύποι δέρματος ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε σπυράκια, μαύρα στίγματα και ανοιχτούς πόρους. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό πλούσιο σε α-υδροξυοξέα, όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Τα οξέα αυτά κάνουν απαλή απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος, απομακρύνοντας το σμήγμα και καθαρίζοντας τους πόρους. Καθαρίστε δύο φορές για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ της ημέρας και να αφήσετε το δέρμα φρέσκο ​και καθαρό από τη σκόνη και τη ρύπανση.

Ενυδάτωση: Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γυαλάδα και να ελέγξετε τυχόν νέα σπυράκια με μια μη φαγεσωρογόνα ενυδατική κρέμα, χωρίς λιπαρές ουσίες. Αν και ίσως αισθάνεστε ότι το δέρμα σας είναι ήδη πολύ λιπαρό, μπορεί παρ’ όλα αυτά να αφυδατωθεί. Επομένως, αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται επίσης να εφαρμόσετε μια ελαφριά λοσιόν σώματος αφού χρησιμοποιήσετε αφρόλουτρο απολέπισης. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και σφριγηλό.

Μάσκα: Αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα λιπαρό και συμφορημένο, μπορείτε να εφαρμόζετε μια μάσκα προσώπου με άργιλο ή λάσπη μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τα συγκεκριμένα είδη μάσκας θα απορροφήσουν φυσικά τους ρύπους από το δέρμα σας και θα περιορίσουν τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Συμβουλές φροντίδας για ξηρό δέρμα

Καθαρισμός: Το δέρμα προστατεύεται από έναν φυσικό φραγμό που βοηθά στη διατήρηση του νερού και των ενυδατικών λιπιδίων. Σε πιο ξηρούς τύπους δέρματος η λειτουργία αυτή διαταράσσεται. Αυτό σημαίνει ότι o προστατευτικός φραγμός του δέρματος δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό όπως πρέπει κι έτσι η υγρασία διαφεύγει εύκολα. «Αν και τα σαπούνια επιδεινώνουν την κατάσταση, η υποκείμενη αιτία είναι η έλλειψη ελαίων (που ονομάζονται λιπίδια) στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος» εξηγεί ο Δρ Zac Handler, δερματολόγος. «Επιπλέον, παρατηρείται μείωση του φυσικού ενυδατικού παράγοντα. Αυτό εμποδίζει το δέρμα να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να γίνεται τραχύ και ξεφλουδισμένο».

Επομένως, όταν επιλέγετε ένα προϊόν καθαρισμού για ξηρό τύπο δέρματος, αναζητήστε προϊόντα με απαλή και ενυδατική σύνθεση, πλούσια σε λιπίδια, που αναπληρώνουν και ενυδατώνουν το δέρμα, αντί να αφαιρούν την υγρασία του. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο και το ντους.

Ενυδάτωση: Το ξηρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Η χρήση της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας μπορεί να έχει τεράστια διαφορά στην όψη του δέρματός σας. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ – μια φυσική υγροσκοπική ουσία που βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να συγκρατούν κατά το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Θα ενυδατώσουν πραγματικά το δέρμα σας χωρίς να του προσθέσουν λιπαρότητα.

Μάσκα: Οι μάσκες νυκτός είναι εξαιρετικές για την ενυδάτωση των ξηρών τύπων δέρματος. Όπως ισχύει και με την ενυδατική κρέμα, αναζητήστε προϊόντα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ. Θα ξυπνήσετε με πιο ήρεμο, λείο και απαλό δέρμα.

Συμβουλή Sanex: Αν αισθάνεστε το δέρμα σας ξηρό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ψεκάστε το με ένα σπρέι προσώπου πλούσιο σε ανόργανα άλατα. Θα προκαλέσετε στο δέρμα σας μια πολυπόθητη έκρηξη φρεσκάδας και ενυδάτωσης.

Συμβουλές φροντίδας για το ευαίσθητο και επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα

Καθαρισμός: Το ευαίσθητο και επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα μπορεί να ερεθιστεί από πολλούς παράγοντες, όπως αρώματα, επιβαρυντικές χημικές ουσίες ή ακόμα και το σκληρό νερό. Συνεπώς χρειάζεται ένα απαλό καθαριστικό προϊόν ή νερό micellar με τα ελάχιστα, αναγκαία συστατικά. Πρέπει επίσης να προσέχετε να καθαρίζετε το πρόσωπο και το σώμα σας μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα. Το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να επιδεινώσει την ευαισθησία και να απομακρύνει από το δέρμα σημαντικά λιπίδια και έλαια. 

Επιβεβαιώστε ότι τα συστατικά περιέχουν καταπραϋντικές ουσίες, όπως γλυκερίνη, γαλακτικό οξύ και βούτυρο καριτέ, που θα βοηθήσουν στη μείωση της ευαισθησίας. «Οι βλάβες του ξηρού δέρματος οφείλονται σε πρόβλημα του προστατευτικού φραγμού του δέρματος, που έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση του νερού» σχολιάζει ο Δρ Zac Handler. «Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και φαγούρα, ενοχλήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν οι ενυδατικές κρέμες. Επιπλέον είναι σημαντικό να αποφεύγουμε σαπούνια που ξηραίνουν το δέρμα και αρωματικά προϊόντα, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν μια έξαρση του εκζέματος».

Οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος υποβοηθούνται επιπλέον αν πριν από την ενυδατική σας κρέμα εφαρμόσετε στο δέρμα σας κάποιον αντιοξειδωτικό ορό, όπως βιταμίνη C. Έτσι, υποστηρίζετε τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος απέναντι σε επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, είναι καλύτερα να αποφεύγετε τη χρήση ορού αν αντιμετωπίζετε έξαρση ευαισθησίας ή εκζέματος.

Αποφύγετε τα φυσικά απολεπιστικά, καθώς ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος.

Dr Zac Handler

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος: Συμβουλές για ξηρό, λιπαρό και επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα

Συμβουλές φροντίδας για κανονικό δέρμα

Καθαρισμός: Ο κανονικός τύπος δέρματος διαθέτει υγεία, καλή ενυδάτωση και ισορροπία. Συνεπώς, απαιτεί ένα απλό και προστατευτικό καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας. Δοκιμάστε ένα απαλό καθαριστικό προϊόν για να απομακρύνετε τους ρύπους και τη σκόνη. Προσπαθήστε να κάνετε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να διατηρήσετε το δέρμα σας φωτεινό και απαλό.

Μάσκα: Οι sheet masks είναι πλούσιες σε ενυδατικά συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να «γεμίζουν» και να ενυδατώνουν την ανώτερη στιβάδα του δέρματος. Εφαρμόστε μια μάσκα πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός ή πάρτι για να αποκτήσει το δέρμα σας δροσερή και φρέσκια όψη όλο το βράδυ. 

Κορυφαία συμβουλή Sanex: Όποιος κι αν είναι ο τύπος του δέρματός σας, το τελευταίο βήμα στην καθημερινή φροντίδα του πρέπει πάντα να είναι ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που να προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA μπορούν να βλάψουν τις βαθιές στιβάδες του δέρματος και είναι παρούσες όλο τον χρόνο, ακόμα και τις συννεφιασμένες, γκρίζες μέρες. Οι ακτίνες UVB κυριαρχούν το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός από ποτέ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Αποφύγετε τα φυσικά απολεπιστικά, καθώς ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος.