Μείνετε Προστατευμένοι

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος: Πώς να πλένετε και να προστατεύετε τα χέρια σας

Ταλαιπωρούνται τα χέρια σας από το πολύ πλύσιμο; Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά μέσα στη μέρα, αλλά το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να αφήσει το δέρμα ξηρό και ερεθισμένο. Και αν το επάγγελμά σας απαιτεί πολύ διεξοδικό πλύσιμο χεριών –όπως σε νοσοκομείο, κουζίνα ή παιδικό σταθμό– τα χέρια σας ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να προστατεύετε τα ευαίσθητα χέρια διατηρώντας τα παράλληλα πεντακάθαρα και απολυμασμένα.

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος: Πώς να πλένετε και να προστατεύετε τα χέρια σας

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Τα χέρια μας φέρουν και εξαπλώνουν πολλά μικρόβια και ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν τη γρίπη και την τροφική δηλητηρίαση, αν δεν πλένονται τακτικά με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας όσο το δυνατόν πιο συχνά και ιδίως:

Πριν από το φαγητό ή την ετοιμασία του φαγητού

Αφού πάτε στην τουαλέτα

Μετά την αλλαγή μιας πάνας

Αφού αγγίξετε ζώα

Μετά τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς

Αφού αγγίξετε μολυσμένες επιφάνειες

Αφού φυσήξετε τη μύτη σας, φτερνιστείτε ή βήξετε

Αφού αγγίξετε μια ανοιχτή πληγή

 

Πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας

Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι που είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνει τα παρακάτω απλά βήματα για να βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι εντελώς καθαρά και ότι έχουν απομακρυνθεί οι βλαβεροί ιοί:

  • Βήμα 1: Ξεκινήστε βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό από τη βρύση και εφαρμόστε αρκετό σαπούνι ώστε να καλύπτει πλήρως και τα δύο χέρια.
  • Βήμα 2: Στη συνέχεια, τρίψτε τα χέρια μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το ένα χέρι μόνο για να τρίψετε το επάνω μέρος του άλλου χεριού με σαπούνι.
  • Βήμα 3: Πλύνετε ανάμεσα στα δάχτυλα και μετά επαναλάβετε με το άλλο χέρι.
  • Βήμα 4: Τρίψτε τα χέρια μεταξύ τους και πλύνετε ανάμεσα στα δάχτυλα. Στη συνέχεια, τρίψτε το επάνω μέρος των δαχτύλων στις παλάμες σας.
  • Βήμα 5: Τρίψτε τον αντίχειρα χρησιμοποιώντας το αντίθετο χέρι και επαναλάβετε με τον άλλο αντίχειρα.
  • Βήμα 6: Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τις άκρες των δαχτύλων στη μία παλάμη, επαναλαμβάνοντας με το άλλο χέρι και ξεπλένοντας με ζεστό νερό.
  • Βήμα 7: Στεγνώστε καλά τα χέρια σας με μια πετσέτα μίας χρήσης.

 

Πώς να περιποιείστε τα ξηρά, ερεθισμένα ή ευαίσθητα χέρια

Αν το δέρμα των χεριών σας είναι ευαίσθητο ή πολύ ξηρό, αποφύγετε τη χρήση πολύ σκληρών καθαριστικών με βάση την αλκοόλη, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν το ταλαιπωρημένο δέρμα και να προκαλέσουν σκασίματα και μολύνσεις. Ένα σαπούνι για τα χέρια με απαλή αντιβακτηριδιακή σύνθεση θα διατηρήσει το φυσικό pH του δέρματος, απομακρύνοντας αποτελεσματικά μικρόβια και βακτήρια. Επιπλέον, αν το επάγγελμά σας περιλαμβάνει τον χειρισμό σκληρών χημικών, είναι καλό να φοράτε προστατευτικά γάντια, όπου είναι δυνατό, ώστε να προστατεύετε τα χέρια σας.

Μπορείτε έπειτα να εφαρμόσετε μια καταπραϋντική κρέμα χεριών για να προστατεύσετε το ερεθισμένο δέρμα και να το εμπλουτίσετε με φυσικές ενυδατικές ουσίες. Εφαρμόστε αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών και ξανά πριν πάτε για ύπνο. Έτσι το δέρμα σας διατηρείται εξαιρετικά απαλό και λείο.

Παραπομπές

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Dr Zac Handler

Το πολύ ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση για αναδόμηση της φυσικής ασπίδας προστασίας του και αναπλήρωση των λιπιδίων που έχει χάσει