ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Δέρμα με τάση ατοπίας

Το δέρμα με τάση ατοπίας (ή έκζεμα) μπορεί να εκδηλωθεί σε καθέναν από εμάς, σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για κοινή πάθηση που δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε μη αναστρέψιμη. Μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, από παράγοντες του περιβάλλοντος και από αλλοιώσεις στον φυσικό προστατευτικό φραγμό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κνησμό και ξηρότητα του δέρματος στο σώμα και το πρόσωπο. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί όταν έρχεστε σε επαφή με σκόνη, τρίχες ζώων και ορισμένα υφάσματα, όπως το μαλλί και τα συνθετικά υλικά.

Φροντίστε το ατοπικό δέρμα με δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, επανορθώνουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και θρέφουν απαλά το δέρμα σας σε καθημερινή βάση. Προσέξτε ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ή υπερβολικού κρύου, καθώς και όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα, όπως απορρυπαντικά, σαπούνια, αρώματα και κολόνιες.

Γεγονότα για το ατοπικό δέρμα

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

Η τάση για ατοπία ή το έκζεμα αποτελεί δερματοπάθεια, και όχι τύπο δέρματος. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το γενετικό υλικό, το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πηγές ερεθισμού του περιβάλλοντος όπως οι αλλεργίες.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια επηρεάζει περίπου το 15%-20% των παιδιών και το 1%-3% των ενηλίκων παγκοσμίως.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

Η πάθηση αυτή οφείλεται στην αποδυναμωμένη λειτουργία του φραγμού προστασίας του δέρματος. Αυτό καθιστά το δέρμα ανίκανο να απορροφήσει λιπίδια και να συγκρατήσει το νερό όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να γίνεται ξηρό και ευαίσθητο.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

Το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν εκζεματικές εξάρσεις.

Καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης

Το πρώτο βήμα

Η ατοπική δερματίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κρέμες πλούσιες σε μαλακτικές ουσίες, που έχουν σχεδιαστεί για να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Δεύτερο βήμα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας συνταγογραφήσει στεροειδή κρέμα. Ως γενικό κανόνα, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν άρωμα και επιβαρυντικά συστατικά.

Τρίτο βήμα

Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια μπορεί να επιδεινωθεί από τις σκληρές καιρικές συνθήκες και το ζεστό νερό. Αποφύγετε τα ζεστά ντους μεγάλης διάρκειας, ενυδατώνετε και φροντίζετε το δέρμα σας σε συστηματική βάση. Μια καλή ιδέα είναι να παίρνετε πάντα μαζί σας μια κρέμα όποτε βγαίνετε έξω, ως άμεση λύση φροντίδας.