ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένο, γεγονός που μπορεί να το κάνει να φαίνεται θαμπό και να είναι πιο επιρρεπές σε ρυτίδες, δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Συστατικά του δέρματος, όπως τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες, σχηματίζουν ένα φραγμό που συγκρατεί την υγρασία. Αν αυτά καταστραφούν, η υγρασία εξατμίζεται και το δέρμα γίνεται ξηρό.

Το δέρμα σας χρειάζεται επιπλέον υγρασία για να ενισχύσει και να αναπληρώσει τον προστατευτικό φραγμό του. Αναζητήστε ενυδατικά προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα, που καθαρίζουν απαλά και θρέφουν το δέρμα σας αιχμαλωτίζοντας τη φυσική υγρασία του, ενώ παράλληλα ενισχύουν τις φυσικές του άμυνες.

Φροντίστε ιδιαίτερα το δέρμα σας σε ζεστές, κρύες ή θυελλώδεις καιρικές συνθήκες για να αποφύγετε τον ερεθισμό.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ Ξηρό ΔΕΡΜΑ

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

Αν και συνήθως εκδηλώνεται πιο έντονα τους χειμερινούς και πιο κρύους μήνες, το ξηρό δέρμα ίσως σας ταλαιπωρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

Το πρόβλημα της ξηρότητας προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος, η ρύπανση και η υγρασία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

Το ξηρό δέρμα δεν ταυτίζεται με το αφυδατωμένο δέρμα. Το αφυδατωμένο δέρμα σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται επιπλέον νερό, ενώ το ξηρό δέρμα είναι συγκεκριμένος τύπος δέρματος.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε το ξηρό δέρμα είναι να τηρείτε ένα συστηματικό πρόγραμμα περιποίησης και ενυδάτωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αν και το πόσιμο νερό βοηθάει πάντα, όσοι έχουν ξηρό δέρμα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν ειδικά προϊόντα για τη φροντίδα του.

Καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης

Το πρώτο βήμα

Με την αλλαγή των εποχών, είναι σημαντικό να προσαρμόζετε το πρόγραμμα περιποίησης ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες που γεννά το περιβάλλον σας. Χρησιμοποιήστε λοσιόν με βάση το νερό το καλοκαίρι και πιο πλούσιες κρέμες με βάση τα έλαια τον χειμώνα για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα.

Δεύτερο βήμα

Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Έτσι ενυδατώνετε με φυσικό τρόπο το δέρμα σας, ενώ παράλληλα απομακρύνετε τις τοξίνες, διατηρείτε το δέρμα σας ελαστικό και εξισορροπείτε τον τόνο του.

Τρίτο βήμα

Χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα χωρίς σαπούνι και αποφεύγετε τα ζεστά ντους μεγάλης διάρκειας. Δοκιμάστε προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα που δεν απογυμνώνουν το δέρμα από τον φυσικό φραγμό προστασίας του. Έτσι, θα ενισχύσετε τις άμυνες του δέρματος και θα αιχμαλωτίσετε τη φυσική του υγρασία, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό και ενυδατωμένο. Ίσως βοηθήσει, επίσης, να φοράτε ενδύματα από φυσικές ίνες όπως μαλλί και μετάξι. Αποφεύγετε πολυεστερικά, νάιλον ή άλλα συνθετικά υφάσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τυχόν τσούξιμο και φαγούρα και θα επιτρέψετε στο δέρμα σας να αναπνέει.