ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα εμφανίζεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα ή έλαιο, με αποτέλεσμα η όψη του δέρματος να γυαλίζει ή να φαίνεται λιπαρή. Οι πόροι συχνά διογκώνονται. Το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να τους φράξει και να οδηγήσει σε ακμή. Οι ορμονικές μεταβολές μπορούν επίσης να προκαλέσουν λιπαρότητα στο δέρμα.

Είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε το λιπαρό δέρμα, αλλά να το βοηθάτε να περιορίζει φυσικά την παραγωγή ελαίων και να αφαιρείτε τους ρύπους διατηρώντας την υγρασία του. Επιλέξτε προϊόντα φροντίδας με ουδέτερο pH, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να βοηθούν το λιπαρό δέρμα να αποκαθιστά και να διατηρεί την ισορροπία του, και να το ενυδατώνουν χωρίς να προκαλούν λιπαρότητα.

Φροντίστε ιδιαίτερα το λιπαρό δέρμα σε ζεστές καιρικές συνθήκες, καθώς η ζέστη μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερης λιπαρότητας.

Γεγονότα για το λιπαρό δέρμα

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

Η λιπαρότητα στο δέρμα σας προκαλείται από τους σμηγματογόνους αδένες. Κάθε πόρος στο δέρμα σας είναι ένας μικροσκοπικός αδένας που παράγει ένα έλαιο γνωστό ως σμήγμα. Αυτό το έλαιο διατηρεί το δέρμα σας φυσικά ενυδατωμένο και υγιές. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους οι αδένες υπερλειτουργούν, με αποτέλεσμα το λιπαρό δέρμα.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

Η υπερβολική παραγωγή ελαίου κάνει το δέρμα σας να γυαλίζει ή να φαίνεται λιπαρό. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ατέλειες όπως σπυράκια, εξαιτίας φραγμένων πόρων.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

Όσο μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Αυτό επηρεάζει άμεσα το δέρμα μας. Οι ορμονικές μεταβολές συχνά προκαλούν πιο λιπαρό δέρμα, ειδικά στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη πηγούνι). Άλλες φορές, προκαλούν ξηρότητα και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

Εκτός από τις ορμόνες, το λιπαρό δέρμα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε υπερβολικό πλύσιμο (η υπερβολικά συχνή απολέπιση ή η χρήση σκληρών σαπουνιών αφαιρεί το φυσικό προστατευτικό στρώμα βακτηρίων που διαβιώνουν στο δέρμα σας), στη διατροφή και σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης

Το πρώτο βήμα

Μην πλένετε υπερβολικά το δέρμα σας. Προσπαθώντας να απομακρύνετε την περίσσεια λιπαρότητα, αφαιρείτε το προστατευτικό στρώμα βακτηρίων που διαβιώνουν στο δέρμα σας. Με αυτό, κινδυνεύετε να διαταράξετε τη φυσική ισορροπία στο δέρμα σας και να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή ελαίου.

Δεύτερο βήμα

Χρησιμοποιείτε προϊόντα δερματικής φροντίδας ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρό δέρμα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λοσιόν ή τζελ με βάση το νερό, για να αποφύγετε την επιβάρυνση του δέρματός σας με περισσότερο έλαιο.

Τρίτο βήμα

Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του δέρματός σας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να διεγείρουν υπερβολικά την παραγωγή σμήγματος και να προκαλέσουν ατέλειες και σπυράκια.