ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα αντιδρά έντονα σε εξωτερικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα. Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται ως ερεθισμός, εξανθήματα και ερυθρότητα. Στο ευαίσθητο δέρμα, ο φραγμός προστασίας της εξωτερικής στιβάδας τείνει να αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται πιο εύκολα.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα: ο καιρός, η διατροφή, η μόλυνση ή το άγχος μπορούν να παίξουν κάποιον ρόλο, ενώ το ίδιο ισχύει και με αντιδράσεις σε ορισμένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος ή καλλυντικά προϊόντα. Προστατεύστε το ευαίσθητο δέρμα επιλέγοντας δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα, με ειδική σύνθεση για τον τύπο του δέρματός σας. Προτιμήστε προϊόντα φροντίδας με φιλικό pH και λιγότερα συστατικά, τα οποία είναι υποαλλεργικά και δεν περιέχουν χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

Το δέρμα μπορεί να εκδηλώσει ευαισθησία σε όλες τις περιοχές του σώματος, αν και συνήθως εξάρσεις παρατηρούνται γύρω από τους αγκώνες, στα χέρια, στα γόνατα και στα μάγουλα.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

Το ευαίσθητο δέρμα είναι μάλλον γενικός, παρά επιστημονικός όρος. Επομένως, αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα ευαισθησίας του δέρματος ή αν έχετε ατοπικό δέρμα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε δερματολόγο ώστε να εντοπίσετε τι το προκαλεί και τι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή σας πρέπει να κάνετε ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

Οι ερεθισμοί στο ευαίσθητο δέρμα ενδέχεται να προκαλούνται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε κάποια αντιλαμβανόμενη απειλή. Αυτό ισχύει συχνά με δερματοπάθειες όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

Όταν το δέρμα ξεκινά να εκδηλώνει ευαισθησία, αποτελεί δείγμα ότι ο φραγμός προστασίας του έχει αποδυναμωθεί, είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως το κλίμα ή η ρύπανση, είτε από εσωτερικές συνθήκες όπως το άγχος ή η κούραση. Σε κάθε περίπτωση, πάντα αισθάνεστε την ευαισθησία στο δέρμα σας προτού αυτή εκδηλωθεί εμφανώς.

Καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης

Το πρώτο βήμα

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα σας. Μπορείτε, όμως, να ελέγξετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Ενισχύστε τον φυσικό προστατευτικό φραγμό του δέρματός σας με προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα, για να ενισχύσετε τις φυσικές άμυνες του δέρματος και παράλληλα να αιχμαλωτίσετε τη φυσική υγρασία του.

Δεύτερο βήμα

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν τα ελάχιστα απαιτούμενα συστατικά και έχουν ειδική σύνθεση για ευαίσθητο δέρμα. Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα μπάνιου και ντους. Λάβετε υπόψη ότι πολλά αφρόλουτρα και προϊόντα περιποίησης αφρού στη μπανιέρα ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέχετε τα απορρυπαντικά σπιτιού και πλυντηρίου που αγοράζετε. Κάποια προϊόντα είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς και αντιδράσεις στο δέρμα, ακόμα και αλλεργίες.

Τρίτο βήμα

Η ευαισθησία στις μασχάλες μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένα αποσμητικά. Αποφύγετε τα αποσμητικά σε σπρέι. Αν παρουσιάζετε ευαισθησία στα χέρια, χρησιμοποιείτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε, γιατί το ζεστό νερό και τα σκληρά χημικά θα προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό στο δέρμα σας.