ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΠΟΛΥ ΞΗΡΟ

Το πολύ ξηρό δέρμα είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένο, γεγονός που μπορεί να το κάνει να φαίνεται θαμπό και ξεφλουδισμένο και να είναι πιο επιρρεπές σε ρυτίδες, δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Συστατικά του δέρματος, όπως τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες, σχηματίζουν ένα φράγμα που συγκρατεί την υγρασία. Αν αυτά καταστραφούν, η υγρασία εξατμίζεται και το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό.

Το δέρμα σας χρειάζεται επιπλέον υγρασία για να ενισχύσει και να αναπληρώσει τον προστατευτικό φραγμό του. Αναζητήστε προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα, που ενισχύουν το προστατευτικό στρώμα βακτηρίων που διαβιώνουν στο δέρμα σας, ώστε να ενδυναμώσετε τις φυσικές του άμυνες. Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα σας θα αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και θα αιχμαλωτίζει πιο αποτελεσματικά τη φυσική υγρασία, παραμένοντας ενυδατωμένο και ισορροπημένο.

Φροντίστε ιδιαίτερα το δέρμα σας σε ζεστές, κρύες ή θυελλώδεις καιρικές συνθήκες για να αποφύγετε τον ερεθισμό.

Γεγονότα για το πολύ ξηρό δέρμα

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

Μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων αντιμετωπίζει πρόβλημα πολύ ξηρού δέρματος κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Οι περισσότεροι θα παρατηρήσουν ξηρά μπαλώματα, κυρίως στα γόνατα, στους αγκώνες και στις αρθρώσεις των δακτύλων.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

Συμπτώματα του πολύ ξηρού δέρματος: κνησμός, «σπάσιμο» του δέρματος, ξεφλούδισμα και όψη με φολίδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα είναι τόσο ξηρό που όταν σκάει ματώνει.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

Το πολύ ξηρό δέρμα προκαλείται από διάφορους παράγοντες, οι κυριότεροι όμως σχετίζονται με περιβαλλοντικές ή περιστασιακές συνθήκες, παρά με γενετικές αιτίες. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων είναι ο ήλιος, το ακραίο κρύο, οι έντονοι άνεμοι και η ρύπανση. Οι περιστασιακές συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν χειρωνακτική εργασία και εργασία με σκληρά χημικά ή σαπούνια, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ακραία ξηρότητα στα χέρια.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

Το πόσιμο νερό είναι πάντα σημαντικό, αλλά αν έχετε πολύ ξηρό δέρμα χρειάζεται να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος.

Καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης

Το πρώτο βήμα

Η καλύτερη φροντίδα του πολύ ξηρού δέρματος είναι η συχνή ενυδάτωση. Έχετε πάντα μαζί σας ένα ενυδατικό προϊόν και εφαρμόζετε τακτικά στην επιβαρυμένη περιοχή.

Δεύτερο βήμα

Χρησιμοποιείτε ενυδατικά σαπούνια. Αποφεύγετε τα χημικά ή προϊόντα που θα ταλαιπωρήσουν επιπλέον το ήδη ξηρό δέρμα σας. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται προϊόντα απολέπισης στις επιβαρυμένες περιοχές, αφού θα ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα σας. Αν το δέρμα σας είναι υπερβολικά ξηρό, δοκιμάστε να κάνετε ντους λιγότερο συχνά, καθώς το ζεστό νερό ενδέχεται να το ξηράνει ακόμα περισσότερο. Στεγνώστε το δέρμα σας αγγίζοντας απαλά με την πετσέτα, χωρίς να το τρίβετε.

Τρίτο βήμα

Φοράτε απαλά υφάσματα που δεν τσιμπάνε στην επιβαρυμένη περιοχή. Το βαμβάκι και το μετάξι είναι φυσικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αποφεύγετε συνθετικά ρούχα και τραχιά υλικά.