ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

Είναι πιθανό να έχετε δέρμα ευαίσθητο ή με τάση ατοπίας.

Στο ευαίσθητο δέρμα, ο φραγμός προστασίας της εξωτερικής στιβάδας τείνει να αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται πιο εύκολα. Στο ατοπικό δέρμα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κνησμό και ξηρότητα του δέρματος στο σώμα και το πρόσωπο. Η δερματίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί όταν έρχεστε σε επαφή με σκόνη, τρίχες ζώων και ορισμένα υφάσματα, όπως το μαλλί και τα συνθετικά υλικά.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα: ο καιρός, η διατροφή, η μόλυνση ή το άγχος μπορούν να παίξουν κάποιον ρόλο, ενώ το ίδιο ισχύει και με αντιδράσεις σε ορισμένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος ή καλλυντικά προϊόντα. Προστατεύστε το ευαίσθητο δέρμα με δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, επανορθώνουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και θρέφουν απαλά το δέρμα σας σε καθημερινή βάση. Το ατοπικό δέρμα είναι κοινή πάθηση που δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε μη αναστρέψιμη. Μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, από παράγοντες του περιβάλλοντος και από αλλοιώσεις στον φυσικό προστατευτικό φραγμό. Προσέξτε ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας ή υπερβολικού κρύου, καθώς και όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα, όπως απορρυπαντικά, σαπούνια, αρώματα και κολόνιες.

Ζω σε πόλη.

Το ευαίσθητο δέρμα ενδέχεται να παρουσιάσει έντονους ερεθισμούς λόγω της κακής ποιότητας της ατμόσφαιρας, της υπεριώδους ακτινοβολίας, του άγχους και άλλων καθημερινών παραγόντων. Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα με τάση ατοπίας. Είναι σημαντικό να το καθαρίζετε και να το ενυδατώνετε σωστά, ώστε να ενισχύετε τις φυσικές του άμυνες, και να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία. Σε δέρμα με τάση ατοπίας, χρησιμοποιείτε προϊόντα πλούσια σε μαλακτικές ουσίες για να το ανακουφίσετε και να το καταπραΰνετε.

Εκτίθεμαι σε συνθήκες κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού.

Η έκθεση σε κεντρική θέρμανση τείνει να αφυδατώνει και να ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα, ενώ επιδεινώνει τα συμπτώματα ατοπίας. Η προσεκτική ενυδάτωση με ειδικά σχεδιασμένα και δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα περιορίζει και καταπραΰνει το ξεφλούδισμα και τον κνησμό, ενισχύοντας τις λειτουργίες του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματος.

Καπνίζω συστηματικά.

Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το δέρμα με ευαισθησία και τάση ατοπίας, καθώς συνδέεται με παθήσεις όπως η ακμή και η ψωρίαση. Αφαιρεί το οξυγόνο από το δέρμα και προκαλεί πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και υπερμελάγχρωση. Αυξάνει την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία και διαταράσσει την υγρασία.

Πίνω λιγότερα από 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για τη γενικότερη υγεία μας και ιδιαίτερα για την ενυδάτωση του δέρματός μας. Συστήνουμε να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά για να διατηρείτε το δέρμα σας υγιές, μέσα κι έξω.

Χρησιμοποιώ καθημερινά μακιγιάζ.

Καθαρίζετε και ενυδατώνετε προσεκτικά και σωστά το δέρμα με ευαισθησία και τάση για ατοπία. Αποφύγετε προϊόντα απολέπισης, καθώς και προϊόντα που περιέχουν αλλεργιογόνα, αρωματικές ουσίες ή αλκοόλη. Μην χρησιμοποιείτε μαντηλάκια καθαρισμού ή ζεστό νερό όταν καθαρίζετε το πρόσωπό σας.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΓΕΓΟΝΟΣ 1

Το δέρμα μπορεί να εκδηλώσει ευαισθησία σε όλες τις περιοχές του σώματος, αν και συνήθως εξάρσεις παρατηρούνται γύρω από τους αγκώνες, στα χέρια, στα γόνατα και στα μάγουλα.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2

Το ευαίσθητο δέρμα είναι μάλλον γενικός, παρά επιστημονικός όρος. Επομένως, αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα ευαισθησίας του δέρματος ή αν έχετε ατοπικό δέρμα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε δερματολόγο ώστε να εντοπίσετε τι το προκαλεί και τι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή σας πρέπει να κάνετε ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3

Οι ερεθισμοί στο ευαίσθητο δέρμα ενδέχεται να προκαλούνται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε κάποια αντιλαμβανόμενη απειλή. Αυτό ισχύει συχνά με δερματοπάθειες όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4

Όταν το δέρμα ξεκινά να εκδηλώνει ευαισθησία, αποτελεί δείγμα ότι ο φραγμός προστασίας του έχει αποδυναμωθεί, είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως το κλίμα ή η ρύπανση, είτε από εσωτερικές συνθήκες όπως το άγχος ή η κούραση. Σε κάθε περίπτωση, πάντα αισθάνεστε την ευαισθησία στο δέρμα σας προτού αυτή εκδηλωθεί εμφανώς.

Καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης

Το πρώτο βήμα

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα σας. Μπορείτε, όμως, να ελέγξετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Ενισχύστε τον φυσικό προστατευτικό φραγμό του δέρματός σας με προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα, για να ενισχύσετε τις φυσικές άμυνες του δέρματος και παράλληλα να αιχμαλωτίσετε τη φυσική υγρασία του.

Δεύτερο βήμα

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν τα ελάχιστα απαιτούμενα συστατικά και έχουν ειδική σύνθεση για ευαίσθητο δέρμα. Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα μπάνιου και ντους. Λάβετε υπόψη ότι πολλά αφρόλουτρα και προϊόντα περιποίησης αφρού στη μπανιέρα ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέχετε τα απορρυπαντικά σπιτιού και πλυντηρίου που αγοράζετε. Κάποια προϊόντα είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς και αντιδράσεις στο δέρμα, ακόμα και αλλεργίες.

Τρίτο βήμα

Η ευαισθησία στις μασχάλες μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένα αποσμητικά. Αποφύγετε τα αποσμητικά σε σπρέι. Αν παρουσιάζετε ευαισθησία στα χέρια, χρησιμοποιείτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε, γιατί το ζεστό νερό και τα σκληρά χημικά θα προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό στο δέρμα σας.