Τύποι δέρματος

Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα είναι υγιές δέρμα. Απαλό, σφιχτό, και ελαστικό το κανονικό δέρμα δεν υποφέρει από μώλωπες και ασθένειες, είναι ενυδατωμένο και ισορροπημένο. Και, κυρίως, το κανονικό δέρμα είναι σε άψογη κατάσταση για να μπορεί να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες.

Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα αντιδρά έντονα σε εξωτερικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα. Και αυτό γιατί το εξωτερικό στρώμα, το κερατώδες, τείνει να έχει μια αποδυναμωμένη ασπίδα προστασίας, με αποτέλεσμα να βλάπτεται πιο εύκολα.

Όμως, δεν είναι όλα τα ευαίσθητα δέρματα τα ίδια. Ο καθένας επηρεάζεται από κάτι διαφορετικό. Κάποια δέρματα μπορεί να είναι ευαίσθητα στην επαφή με συγκεκριμένα προϊόντα που τους προκαλούν εξανθήματα ή εκζέματα. Άλλα επηρεάζονται από το κλίμα, τη διατροφή, τη ρύπανση, τα καλλυντικά ή ακόμα και το άγχος.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα είναι λιγότερο ενυδατωμένο κάτι που του δίνει θαμπή όψη, τάση για ρυτίδες, δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Η επιφάνεια του δέρματός σας συγκρατεί περίπου το 20% του νερού του σώματός σας. Συστατικά του δέρματος όπως τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες σχηματίζουν μια ειδική «οικοδομική» κατασκευή που συγκρατεί το νερό. Αν αυτά φθαρούν, το δέρμα σας αφυδατώνεται. Η αποδυναμωμένη ασπίδα προστασίας του δέρματος επηρεάζει την ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία μέσα. Οπότε, το ξηρό δέρμα επιτρέπει στην υγρασία να εξατμιστεί, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξηρό και να χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα εμφανίζεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, ή λιπαρά που το κάνουν να γυαλίζει ή να φαίνεται λαδωμένο. Το υπερβολικό σμήγμα μπορεί επίσης να φράξει τους πόρους και να δημιουργήσει σπυράκια. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος και η πλάτη. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν λιπαρή επιδερμίδα κατά την εφηβεία. Άλλοι όμως, λόγω γενετικής ή ορμονικής προδιάθεσης, το έχουν για πάντα. Αν οι γονείς σας είχαν λιπαρή επιδερμίδα, πιθανόν να έχετε κι εσείς. Επίσης, κάθε τύπου ορμονικές αλλαγές λόγω περιόδου, εγκυμοσύνης, συναισθηματικών καταστάσεων και εμμηνόπαυσης μπορούν να κάνουν το δέρμα να γίνει λιπαρό.

Δέρμα με τάση ατοπίας

Το δέρμα με τάση ατοπίας δεν είναι ένας τύπος δέρματος, αλλά μια πάθηση. Αξίζει όμως μια ειδική αναφορά καθώς πολλοί άνθρωποι που το έχουν πιθανόν δεν το γνωρίζουν καν. Εάν το δέρμα σας είναι κόκκινο και σας προκαλεί φαγούρα, μπορεί να σας υποδεικνύει ότι έχει τάση ατοπίας.

Το δέρμα με τάση ατοπίας είναι μια γενετική πάθηση όπου το φράγμα του δέρματος σπάει και αυξάνεται η απώλεια νερού και η διαπερατότητα στα αλλεργιογόνα. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα γίνεται ξηρό, αντιδραστικό και μας ενοχλεί.